sâmbătă, 18 iunie 2011

Tinerii şi drogurile

           În pofida cunoscutelor riscuri, oamenii continuă să consume droguri, iar drogurile continuă să le distrugă viaţa. În Statele Unite, consumul de droguri produce anual daune în valoare de 100 de miliarde de dolari din cauza cheltuielilor din domeniul sănătăţii, a productivităţii scăzute la locul de muncă, a salariilor neplătite şi a infracţiunilor. 
          "Consumul în exces de băuturi alcoolice devine un obicei din ce în ce mai răspândit"  printre tineri, se arată într-un raport sponsorizat de Uniunea Europeană "Există o strânsă legătură între consumul de alcool şi efectele negative imediate, precum accidentele, actele de violenţă şi otrăvirea, şi problemele care ţin de dezvoltarea individului şi comportamentul lui în societate. Secretarul genera al  ONU, Kofi Annan spunea că "Drogurile ne destramă societăţile, generează infracţiuni, răspândesc boli precum SIDA, şi ne ucid tinerii şi viitorul". Deseori, adică în majoritatea cazurilor, consumatorii de droguri se fac vinovaţi de infracţiuni ca traficul de droguri şi omucideri. În plus, din cauza consumului de droguri, multe persoane ajung victime ale violenţei, sunt rănite sau se angajează în reelaţii sexualee nedorite şi periculoase.  Un raport al guvernului american spunea: "Drogurile nu constituie doar problema celor săraci, a minorităţilor sau a celor care locuiesc în cartierele sărace... Cei care consumă droguri aparţin tuturor părţilor sociale şi locuiesc în toate zonele ţării. Problema drogurilor îi afectează pe toţi". Cu toate acestea, părinţii nu sesizează pericolul decât când e prea târziu. 
           La noi problema drogurilor s-a acutizat mult în ulzima vreme. Etnobotanicele fac pe tineri independenţi de aceste ierburi şi familiile suferă grav în urma consumului lor. Iată ce s-a întâmplat cu o tânără care îşi cumpăra aceste etnobotanice. La început tânăra obişnuia să consume alcool. Familia nu găsea nimic rău în acest fapt.  Dar de la băutură se produc multe dereglări în mintea tinerilor deoarece nu se duc singuri într-un restaurant sau într-un bar şi îşi formează o gaşcă, o trupă cu care ei spun că "se distrează". Părinţii ei se purtau întotdeauna de parcă problemele pe care le făcea, nu ar fi avut nici un fel de consecinţe, ea scăpându-le cu totul de sub control.  La început absenţele de la şcoală se înteţeau, apoi de câteva ori a lipsit de acasă dispărând fără urmă. Când apărea câte-o tânără moartă, poliţia chema pe tatăl ei să vadă dacă nu e fiică-sa. Aceste fapte ţinea familia mereu în tensiune. Până la urmă poliţia a găsit-o în subsolul unui bloc violată de trei inşi cu mult mai în vârstă decât ea. Organizaţia Mondial a Sănătăţii prezintă cinci motive pentru care tinerii din lumea întreagă ar putea fi tentaţi să consume droguri. 1. Vor să simtă că sunt adulţi şi că iau singuri decizii. 2. Vor să se integreze în gaşcă. 3. Vor să se destindă şi să se simtă bine. 4. Vor să-şi asume riscuri şi să se răzvrătească şi 5. Vor să-şi satisfacă curiozitatea. Dacă un tânăr va apuca sau nu pe această cale a autodistrugerii depinde şi de uşurinţa cu care se pot procura drogurile, cât şi de influenţa  anturajului. Copilul dacă este nesupravegheat de părinţi sau de şcoală, se apucă de droguri de la 11 - 12 ani şi apoi numai moartea îi aşteaptă. Rar se găsesc care să se lase de acest flagel al secolului în care ne ducem traiul zi de zi şi ceas de ceas. În calitate de părinţi, aveţi rolul cel mai imortant în lupta împotriva consumului de droguri. Din păcate, nu toţi părinţii înţeleg cât de importantă este această sarcină. Aveţi multă grijă!                          

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu